Νέα για το Περιβάλλον

«Επίσημη Πρώτη» για το 2ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής ΑθήναςΣτο Περιστέρι μέχρι τις 15 Μαρτίου η μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Δυτικής Αθήνας

Με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης ξεκίνησε την Παρασκευή και συνεχίζεται μέχρι τις 15 Μαρτίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, το 2ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας που διοργανώνει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης, απευθυνόμενος σ’ ένα ακροατήριο χιλιάδων επισκεπτών χαρακτήρισε το 2ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Δυτικής Αθήνας, στάθηκε στην τεράστια ανταπόκριση των καλλιτεχνών της περιοχής και τόνισε ότι βασικός και διαχρονικός στόχος του Α.Σ.Δ.Α. παραμένει η περαιτέρω ενδυνάμωση ανοικτών θεσμών ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης.
Η έναρξη του 2ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας συνέπεσε με την ολοκλήρωση της οκταετούς θητείας του κ. Μπιτούνη στην προεδρία του Α.Σ.Δ.Α. Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. προσδιόρισε ως σημαντικότερη συνεισφορά του Α.Σ.Δ.Α. αυτήν την περίοδο την καταξίωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού, μιας νέας αντίληψης που όπως είπε επένδυσε στον άνθρωπο και εμπιστεύθηκε τις δυνατότητες των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. «Ότι πετύχαμε, το πετύχαμε γιατί είμαστε πάντα ενωμένοι», τόνισε με έμφαση ο κ. Μπιτούνης.p> Με ομόφωνη απόφαση του Προέδρου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α. τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες όλοι όσοι διετέλεσαν Δήμαρχοι στους Δήμους- μέλη του Α.Σ.Δ.Α.. από την ίδρυση του Συνδέσμου, το 1989 μέχρι το τέλος του 2006, για τη συμβολή τους στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα τιμήθηκαν: οι Δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλος, Καματερού Ν. Καμαρινόπουλος, Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, και Πετρούπολης Σ. Βλάχος, οι πρώην Δήμαρχοι Αγ. Αναργύρων Ν. Ταμπακίδης και Κ. Τρίγκας, Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος, Ζεφυρίου Α. Ζέρβας και Κ. Παπαχρήστος, Ιλίου Β. Κουκουβίνος, Καματερού Β. Κατσαρός,  Π. Τράκας, Χ. Δανάκος και Ν. Στενός, Κορυδαλλού Σ. Χρήστου, Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλος, Πετρούπολης Ν. Παξιμαδάς και Γ. Γιώγος και Χαϊδαρίου Κ. Σπηλιόπουλος και Κ. Ντηνιακός. Μοναδική εξαίρεση ο πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Π. Σπηλιόπουλος ο οποίος δεν προσήλθε.
Ο κ. Μπιτούνης ολοκλήρωσε την ομιλία του, προτείνοντας τη διοργάνωση με το συντονισμό του Α.Σ.Δ.Α., μιας ετήσιας συνάντησης όλων όσων διετέλεσαν Δήμαρχοι στο παρελθόν, ώστε με τη συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση τους να προτείνουν το δικό τους πλαίσιο προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας.
Επίσης με αναμνηστικές πλακέτες τιμήθηκαν, για την εξαιρετική συμβολή τους στην ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, ο Πρέσβης της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Αντρέϊ Βντόβιν  και ο Σύμβουλος της Ρωσικής πρεσβείας  και διευθυντής του Ρωσικού Επιστημονικού Κέντρου Αθήνας κ. Σεργκέι Φόσκιν.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Α. Ανδρεουλάκος ο οποίος εγκαινίασε το Φεστβάλ. Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Α. Ανδρουλάκος αφού χαρακτήρισε το Φεστιβάλ θεσμό που καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη του πολιτισμού, εξήρε το έργο του Α.Σ.Δ.Α. και τον Πρόεδρό του κ. Π. Μπιτούνη και αναφέρθηκε στο έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον πολιτισμό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Πρωθυπουργού πως ο πολιτισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης ειδική αναφορά  και στις διατάξεις του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα που επανακαθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας των Συνδέσμων Δήμων και ενισχύουν, όπως είπε, τη διαδημοτική συνεργασία.
Σύντομο χαιρετισμό στο 2ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας απηύθυνε και ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδης ο οποίος αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες του Φεστιβάλ συνεχάρη τον Α.Σ.Δ.Α., τους Δήμους που συνεργάστηκαν αλλά και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, τονίζοντας τη μεγάλη συμβολή του 2ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας στην πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Η λαμπρή τελετή έναρξης του Φεστιβάλ ξεκίνησε με μεγάλη συναυλία της Ορχήστρας του Δήμου Αγ. Βαρβάρας, υπό τη μουσική διεύθυνση του κ. Ε. Καλκάνη. Ήταν η πρώτη μιας σειράς συναυλιών που θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της 2ης Μουσικής Συνάντησης Δημοτικών Ωδείων και Χορωδιών Δυτικής Αθήνας.
Στο χώρο του Φεστιβάλ διοργανώνονται ακόμη η 5η Διαδημοτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών  με 228 συμμετοχές εικαστικών καλλιτεχνών που ζουν στη «δυτική όχθη» της πόλης, η 3η Διαδημοτική Έκθεση Παιδικής Τέχνης και Εικαστικών Εργαστηρίων και η 1η Έκθεση Βιβλίου με έργα λογοτεχνών της Δυτικής Αθήνας και πολιτιστικές εκδόσεις των Δήμων της περιοχής, ενώ λειτουργεί επίσης Χώρος Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και περίπτερο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Αθήνας EUROPE DIRECT που δημιουργήθηκε από τον Α.Σ.Δ.Α. τον Ιούνιο του 2005.
Εξάλλου, στις 11 Μαρτίου θα απονεμηθούν στο χώρο του Φεστιβάλ, σε ειδικά προγραμματισμένη για αυτόν τον σκοπό εκδήλωση, τα βραβεία και οι έπαινοι στους διακριθέντες του 4ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης – Διηγήματος Δυτικής Αθήνας που για μια ακόμη φορά διοργανώνει το πολιτιστικό περιοδικό του Α.Σ.Δ.Α. «Εννεάδα». Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Παρόντες στην τελετή έναρξης του 2ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας ήταν οι Βουλευτές Β΄Αθήνας  Α. Κακλαμάνης, Μ. Παπαϊωάννου, Β. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Γείτονας, Μ. Βαρβιτσιώτης και Κ. Παπακώστα, ο Δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος, ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.  Μ. Πετρόπουλος, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Θ. Αρβανίτης, Γ. Γκίκας, Α. Κουντούρης και Α. Κρούπη, οι Αντινομάρχες Αθήνας Γ. Δημάκος, Ν. Μπέη και  Χ. Πασβαντίδης, ο τ. Γ.Γ. του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Δ. Κωστόπουλος, ο τ. Περιφερειάρχης Αττικής Μ. Κυριακίδης, οι Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Περιστερίου «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» Κ. Λαλένης, και «Ανάπλαση» Σ. Αλεξοπούλου, Χαϊδαρίου «Πρώτα το Χαϊδάρι» Δ. Τσατσαμπάς, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων Τ. Γεωργακόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά Γ. Γουρδομιχάλης, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δ. Σπηλιοπούλου, το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Αττικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β. Κούφης, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θ. Καπετανάκης, οι Γραμματείς των Δημοτικών Οργανώσεων Περιστερίου και Αιγάλεω του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σ. Πιπεράκης και Β. Γιαννακάκος, ο τ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας και εκδότης του περιοδικού «Δυναμική Πορεία στην Αυτοδιοίκηση» κ. Π. Σαμόλης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών, εθνικοτοπικών και αθλητικών Συλλόγων κ.α.
Τέλος το 2ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας χαιρέτισαν με μηνύματά τους ο Υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Β΄Αθήνας  Φ. Πάλλη-Πετραλιά, ο Γραμματέας της Κ.Ε της Ν.Δ. και Βουλευτής Β΄Αθηνών Λ. Ζαγορίτης και οι Βουλευτές Β΄Αθήνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γ.  Δημαράς και Μ. Αποστολάκη.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.