Νέα

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η Ανάπλαση του Παλαιού Εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ: “ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΔΑ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ,
ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ”

Υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Κουκουλόπουλο η απόφαση ένταξης του έργου “Ανάπλαση παλαιού εργοστασίου ΒΙΟΦΙΑΛ” στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότησή του, με το ποσό των 9.800.000 €. Το έργο εκτελείται από τον ΑΣΔΑ και οι εργασίες κατασκευής έχουν ήδη αρχίσει.
Με την απόφαση αυτή διασφαλίζεται οριστικά η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη Δυτική Αθήνα, ενός έργου μεγάλης σημασίας για το Ίλιον αλλά και συνολικά για την περιοχή μας.
Ο χώρος 4,5 στρεμμάτων σε κεντρικό σημείο του Ιλίου όπου παλιά υψωνόταν το απαξιωμένο κτίριο του παλαιού εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛ θα μετατραπεί σε ένα πολύκεντρο πολιτιστικών και κοινωνικών λειτουργιών, με έναν περιβάλλοντα χώρο υψηλής αισθητικής.
Η αρχική σύλληψη του έργου από τον Δήμο Ιλίου και η πρόταση του στον ΑΣΔΑ έγινε το 2000, η μελέτη εγκρίθηκε από τον ΑΣΔΑ το 2004 και το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το 2006. Η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2007 και μετά την ολοκλήρωση όλων των τυπικών διαδικασιών αναδείχθηκε ο ανάδοχος, συμβασιοποιήθηκε το έργο και η κατασκευάστρια εταιρεία εγκαταστάθηκε στο χώρο το 2010.
Μετά τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση των έργων της Αυτοδιοίκησης από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, μόνη λύση για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου ήταν η ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
Αυτή η προσπάθεια αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα των υπηρεσιών του ΑΣΔΑ αλλά και προσωπικά του Προέδρου, Ανδρέα Μποζίκα από την εκλογή του, τον Απρίλιο του 2011. Η ευτυχής κατάληξή της σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του ΑΣΔΑ και των Δήμων της περιοχής μας για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής δυναμικής στη Δυτική Αθήνα, ακόμη και μέσα στην αντίξοη σημερινή συγκυρία.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Ανδρέας Μποζίκας δήλωσε:
“Πρόκειται για μια μεγάλη μέρα για τον ΑΣΔΑ, το Δήμο Ιλίου, τη Δυτική Αθήνα συνολικά. Με την κατασκευή του πολύκεντρου πολιτιστικών και κοινωνικών λειτουργιών και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μια ολόκληρη γειτονιά αναβαθμίζεται αισθητικά, η πόλη του Ιλίου ενδυναμώνεται σε κοινωφελείς υποδομές και δράσεις.
Θέλω να ευχαριστήσω για τη βοήθεια τους τον μέχρι πρόσφατα Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την Ειδική Γραμματέα για θέματα ΕΣΠΑ, κ. Γεωργία Ζεμπελιάδου, τα αρμόδια στελέχη της ΕΕΤΑΑ, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Πάρι Κουκουλόπουλο.
Το έργο ανάπλασης του παλαιού εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛ εκτός από την προφανή, απτή αναπτυξιακή σημασία του για το Ίλιον, έχει επίσης και μια ηθική και συμβολική αξία για τη Δυτική Αθήνα. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αποτελεί όχι μόνον την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας αλλά και μια υπόσχεση, μια αρχή. Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ακολουθήσουν οι εντάξεις και των υπολοίπων ώριμων έργων που έχουμε προτείνει.
Επαναλαμβάνω τη δέσμευση του ΑΣΔΑ και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας να αγωνιστούν ακόμη πιο σκληρά για την αντιμετώπιση της αναπτυξιακής υστέρησης της περιοχής μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της”.

© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.