Νέα για το Περιβάλλον

Δήλωση Προέδρου Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρου ΜίχουΣτην εφημερίδα «ΝΙΚΗ» και το δημοσιογράφο κ. Τ. Τατάρογλου. Για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων του Α.Σ.Δ.Α. στο Ποικίλο Όρος από τη Νομαρχία Αθηνών με το ποσό του 1.000.000 €

Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρος Μίχος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξαγγελίες του Νομάρχη Αθηνών κ. Γ. Σγουρού για τη χρηματοδότηση του Α.Σ.Δ.Α. από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας για την πραγματοποίηση σειράς παρεμβάσεων στο Όρος Αιγάλεω-Ποικίλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας καταβάλει, μέσα σε αντίξοες συνθήκες υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη φύλαξη, την προστασία και την οικολογική ανασυγκρότηση του Όρους Αιγάλεω-Ποικίλου. Λέω «αντίξοες συνθήκες» γιατί εδώ και αρκετό καιρό βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση που προσδιορίζεται από τη χρηματοδοτική στενότητα λόγω της δραστικής περικοπής των αναγκαίων πιστώσεων από την πλευρά της Πολιτείας. Επειδή το Ποικίλο όρος δεν περιμένει, επειδή η ανάγκη για προληπτικές δράσεις όπως για παράδειγμα η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου είναι άμεση και επείγουσα για την προστασία του δασικού πλούτου του βουνού, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Έτσι λοιπόν, και στο πλαίσιο της μόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας μας με την Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, ζητήσαμε πρόσφατα από την Νομαρχία της Αθήνας να επιχορηγήσει από δικούς της πόρους τον Α.Σ.Δ.Α. για μια σειρά από παρεμβάσεις μας στο Ποικίλο Όρος όπως: έργα αποκατάστασης της δασικής βλάστησης, συμπληρωματικές φυτεύσεις, αποψιλώσεις, καθαρισμούς και βέβαια συντήρηση αλλά και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου που υπάρχει στο βουνό.
Είμαι λοιπόν σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Νομαρχία της Αθήνας, ανταποκρινόμενη στο αίτημά μας, αποφάσισε να μας χρηματοδοτήσει με το ποσό του 1.000.000 €. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο Νομάρχης της Αθήνας ο κ. Σγουρός, κατά τη διάρκεια της ανοικτής σύσκεψης για την προστασία του Ποικίλου Όρους που διοργάνωσε ο Α.Σ.Δ.Α., σε συνεργασία με την Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., την προηγούμενη εβδομάδα. Οφείλω επομένως δημόσια να ευχαριστήσω τον κ. Σγουρό, όπως επίσης και την Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς, την κα Γεννηματά για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τη Δυτική Αθήνα. Θέλω όμως, με την ευκαιρία που μου δίνετε, να επισημάνω τόσο την καθυστέρηση των διαδικασιών έγκρισης για τις απαραίτητες προσλήψεις εποχικού προσωπικού στον Α.Σ.Δ.Α. για την προστασία και φύλαξη του βουνού, όσο και την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση για μια σειρά παρεμβάσεις και έργα του Συνδέσμου μας στο Ποικίλο Όρος.
Πρέπει επομένως να σας πω ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, την επομένη μάλιστα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής στην Πάρνηθα, δεν έχουν δυστυχώς για μας κανένα θετικό αντίκρισμα αν δεν μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πράξεις και έργα.
Εμείς πάντως στον Α.Σ.Δ.Α., μαζί με όλους τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με σθένος όλα όσα δικαιούμαστε και εν πάσει περιπτώσει να σας πω και κάτι τελευταίο: σε μας δεν ταιριάζει η θέση ενός παθητικού θεατή. Δεν είναι μόνον ότι εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της Νομαρχίας, αλλά και ότι σε συνεργασία με το Δήμο Ασπροπύργου – τις προηγούμενες μέρες είχα συνεργασία με το Δήμαρχο της πόλης, τον κ. Μελετίου- θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή μιας Προγραμματικής Σύμβασης ώστε με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις να προστατέψουμε και να ανασυγκροτήσουμε οικολογικά και τη δυτική πλευρά του Ποικίλου Όρους.
Επομένως, εν τέλει, εκείνο που θέλουμε εμείς είναι να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση δουλεύουμε από κοινού προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης ζωντανών κινημάτων ευαισθητοποιημένων πολιτών και πως σε κάθε περίπτωση, το ‘χουμε αποφασίσει ότι αν θέλουμε να σώσουμε το Ποικίλο Όρος δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να πάρουμε, μαζί με τους πολίτες, την υπόθεση της προστασίας του στα δικά μας χέρια».
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.