Νέα

Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα SWANSΣε μικρές οάσεις, φιλικές σε περιοίκους και περαστικούς μετατρέπονται οι δρόμοι της Δυτικής Αθήνας. Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, με συνέπεια στην πολιτική του για μια πιο ανθρώπινη πόλη, ανέθεσε πριν λίγες μέρες το έργο της μετατροπής των οδών Αιμιλίου Βεάκη στο Περιστέρι και Μ. Μπότσαρη στο Αιγάλεω, σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, στο πλαίσιο του αστικού πιλοτικού προγράμματος Swans.
Οι παρεμβάσεις, σε πρώτο στάδιο, όσον αφορά στην Αιμιλίου Βεάκη θα γίνουν από την οδό Σαρανταπόρου έως τη λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη, ενώ όσον αφορά στην Μ. Μπότσαρη από τη λεωφόρο Θηβών μέχρι την οδό Σαράφη. Σημειώνεται ότι και τους δυο αυτούς δρόμους διασχίζουν τα λεωφορεία της διαδημοτικής συγκοινωνίας του ΑΣΔΑ.
Με τις νέες ρυθμίσεις οι δρόμοι αποδίδονται κατά κύριο λόγο στο μίνι λεωφορείο, στους πεζούς αλλά και στους ποδηλάτες, αφού στους δρόμους αυτούς δημιουργούνται και ποδηλατόδρομοι.
Πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες προβλέπουν τη δημιουργία λωρίδας λεωφορείου- ΙΧ πλάτους 3 μέτρων, λωρίδα ποδηλάτου, πλάτους 1.5 μ., λωρίδα κάθετης στάθμευσης πλάτους 4,5 μ. ενώ στα υπόλοιπα 7 μέτρα του δρόμου, που χρησιμοποιούνται από τους πεζους, προβλέπεται να τοποθετηθεί πράσινο. Σημειώνεται πως το ΙΧ δεν θα μπορεί να κινείται σε όλο το μήκος των οδών παρά μόνο σε τμήματά τους, απελευθερώνοντας έτσι το οδόστρωμα για την καλύτερη κίνηση λεωφορείου- πεζού- ποδηλάτου.
Μια σειρά εξάλλου από αισθητικές αλλά και λειτουργικές παρεμβάσεις κατά μήκος των οδών, θα τις μετατρέψουν σε μικρές όασεις για περιοίκους και περαστικούς. Η περιοχή θα πρασινίσει με εκτεταμένες φυτεύσεις, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν κιόσκια και ξύλινα καθίσματα., όμορφα φωτιστικά καθώς και υδάτινες επιφάνειες και κρήνες. Το νέο αυτό πράσινο, μαζί με τα σύγχρονα βιοκλιματικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, αναμένεται να έχουν ευεργετική επίδραση στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος , η οποία θα μειωθεί κατά τους θερινούς μήνες και θα είναι μεγαλύτερη το χειμώνα. Απόδειξη αυτού, αποτελεί το πόρισμα της ομάδας Φυσικής Κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο επισημαίνει πως η αρχιτεκτονική πρόταση διαμόρφωσης ικανοποιεί, τα κριτίρια για την αποδοτική θερμική συμπεριφορά των υπό διαμόρφωση τμημάτων των δρόμων.
Στους δρόμους αυτούς εξάλλου, θα τοποθετηθούν και οι πρώτες έξυπνες στάσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της λειτουργίας της διαδημοτικής συγκοινωνίας. Οι χρήστες της, και όχι μόνον, θα έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα του κουμπιού ενός υπολογιστή να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στις διαδρομές αλλά και σε πολλά άλλα θέματα: για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, τα εφημερεύοντα φαρμακεία κ.α.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Παναγιώτης Μπιτούνης μιλώντας για το θέμα τόνισε τα εξής: «Με το νέα αυτά έργα συνεχίζουμε με συνέπεια την γενικότερη προσπάθεια μας, που σαν απώτερο σκοπό έχει την αναγέννηση της Δυτικής Αθήνας. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι κομμάτια της «Πράσινης Διαδρομής» μιας φιλόδοξης πρότασης του ΑΣΔΑ που προέκυψε από έρευνα του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού του ΕΜΠ, που εκπονήθηκε για λογαριασμό μας και την οποία ήδη έχουμε προτείνει για χρηματοδότηση από το 3ο ΚΠΣ. Κομμάτια της Πράσινης Διαδρομής έχουν ήδη υλοποιηθεί στους Αγίους Αναργύρους και στην Αγία Βαρβάρα.
«Η Δυτική Αθήνα, τα τελευταία χρόνια βαδίζει σταθερά στο δρόμο της αναβάθμισης και στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας.»
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.