Νέα για το Περιβάλλον

Άμεση Επέμβαση του ΑΣΔΑ σε Πυρκαγιά στο Όρος Αιγάλεω-ΠοικίλοΑποτελεσματική η κινητοποίηση του μηχανισμού πυρασφάλειας της Αυτοδιοίκησης

Με την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει της πυρκαγιά που ξέσπασε στο Όρος Αιγάλεω-Ποικίλο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σχιστού, στα όρια των Δήμων Κορυδαλλού και Χαϊδαρίου, το πρωί της Δευτέρας 30 Ιουλίου.
Η φωτιά που δεν πήρε έκταση, έκαψε πευκόφυτη έκταση δύο περίπου στρεμμάτων σε περιαστικό δασύλλιο, στο Δήμο Κορυδαλλού, ξεκίνησε στις 10:30π.μ. και εντοπίστηκε αμέσως από το προσωπικό φύλαξης του Α.Σ.Δ.Α. που στελεχώνει τα έξι πυροφυλάκια του Συνδέσμου στο βουνό.
Με εντολή του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρου Μίχου ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Συνδέσμου κ. Μ. Παντελάκης επικοινώνησε αμέσως με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενώ την ίδια στιγμή ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Θ. Αρβανίτης ανέλαβε το συντονισμό και την κινητοποίηση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της περιοχής.
Στον τόπο της πυρκαγιάς κατέφθασαν υδροφόρες του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας οι οποίες βοήθησαν αποφασιστικά στην άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην αποτροπή επέκτασης της φωτιάς, καταλυτικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε και η έγκαιρη αποψίλωση του χώρου από ξερά χόρτα από τις υπηρεσίες του Α.Σ.Δ.Α. και του Δήμου Κορυδαλλού.
Το έργο της κατάσβεσης συντόνισαν, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α. κ.κ. Ι. Μελάς και Γ. Καπλάνης σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής της Πυροσβεστικής κ. Στεφανίδη και τον Υποδιοικητή Πειραιά κ. Λιόντο, ενώ στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά έσπευσαν ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. και Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δ. Καλογερόπουλος καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Δ. Μαραβέλιας.
Με δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λ. Μίχος συγχαίρει το προσωπικό του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων για την αποτελεσματική έκβαση της κινητοποίησής τους και τονίζει μεταξύ των άλλων:
«Η έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση του Α.Σ.Δ.Α. αναδεικνύει με τον πιο δόκιμο τρόπο τον καθοριστικό και αναντικατάστατο ρόλο του στον συντονισμό και την κινητοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού πυρασφάλειας των Δήμων της Δυτικής Αθήνας. Η άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει απόλυτη σχέση τόσο με τις προληπτικές δράσεις του Α.Σ.Δ.Α. όπως η συστηματική αποψίλωση εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας όσο και με τον ακαριαίο εντοπισμό της φωτιάς αλλά και την έγκαιρη προσέλευση υδροφόρων οχημάτων του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων. Η Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αθήνας πέρασε με επιτυχία ένα κρίσιμο τεστ ετοιμότητας και ύψιστου βαθμού κινητοποίησης που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση ενός από τα σημαντικότερα περιαστικά άλση της περιοχής μας. Επειδή η αξία της διαφύλαξης του δασικού πλούτου του όρους Αιγάλεω-Ποικίλου είναι αυτονόητη αλλά κυρίως επειδή πίσω από κάθε επιτυχία υπάρχουν άνθρωποι, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους κατάφεραν να προστατεύσουν το λεκανοπέδιο της Αττικής από μια νέα οικολογική καταστροφή. Ιδιαιτέρως πρέπει να επαινεθεί η άμεση και υποδειγματική επέμβαση της Πυροσβεστικής, όπως και ο άριστος συντονισμός και η καθοδήγηση των δυνάμεων από τον Υποδιοικητή Πειραιά κ. Λιόντο».